Hvis man i dag får konstateret kræft, så er der bedre chancer for at blive rask, hvis du har en lang uddannelse, en høj indkomst og er i et parforhold. Det siger statistikken i hvert fald, og det er professor Susanne Oksbjerg Dalton, som har været med til at lave den statistik.
Susanne O. Dalton er leder af Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS), og hun introducerede deltagerne til Changing Cancer Cares kickoff-arrangement sidste år i Lübeck for centrets forskning. Forskningen, som COMPAS beskæftiger sig med, finder sted i hele landet, men centret er forankret ved Sjællands Universitetshospital i Næstved, hvor Susanne O. Dalton og to ph.d.-studerende har deres daglige arbejdsplads.
-Det er ikke tilfældigt, at vi har til huse i Næstved. Her er stor interesse i kræftafdelingen for at blive bedre til at klare de udfordringer med social ulighed, som opleves i den kliniske dagligdag, siger Susanne O. Dalton.
Og de udfordringer er blandt andet, at personer med kortere eller ingen uddannelse ofte kommer for sent til lægen, og derfor får konstateret deres kræftsygdom for sent. Det resulterer i, at det er sværere at give disse patienter en effektiv behandling, og at de derfor har større risiko for at dø af sygdommen.
Forebyggende indsatser spiller også en stor rolle i centrets arbejde. Susanne O. Dalton nævner, at eksempelvis fysisk træning betyder meget for, hvor godt rustet man er til at klare kemoterapi, f.eks. i forbindelse med brystkræft. Faktisk er det op til hver femte brystkræftpatient, som ikke kan følge den optimale behandlingsplan, fordi der opstår for mange bivirkninger – noget som træning kunne have forhindret, og det er i reglen de mest ressourcesvage, som opgiver træningen.
Susanne Oksbjerg Dalton og COMPAS er omtalt i forskningens årsrapport, som Region Sjælland har udgivet. Læs mere her. Man kan også læse mere om Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft på www.compas.dk.