Målet med denne arbejdspakke er at finde og teste en løsning, så kræftpatienter kan tage blodprøver i eget hjem, og som på sigt kan erstatte de blodprøver, som i dag tages på sygehuset eller hos egen læge. Vi ønsker at skubbe behandlingen af patienterne tættere på deres hjem, ved at behandlingen ikke udelukkende skal foregå på sygehuse og lægecentre via højtspecialiserede læger, men at den skal foretages i patienternes eget hjem. Der er derfor både brug for udvikling af nye behandlingsmetoder og nye produkter til behandling af kræft.
Stort potentiale
Fra et tidligere Interreg projekt, InnoCan, ved vi, at patienter og sundhedsprofessionelle ser et stort potentiale i at anvende en løsning, der muliggør, at patienter kan foretage en blodprøve i hjemmet, som på nuværende tidspunkt tages på hospitalet eller hos egen læge. En sådan løsning kan spare transporttid og omkostninger for patienten og giver en bedre patientoplevelse og livskvalitet. Også sundhedsvæsenet sparer tid på behandling og dermed omkostninger.
Hvis patienten får det værre imellem kemobehandlingerne, kan det skyldes kemoterapiens bivirkninger, og patienten skal derfor have taget en ekstra blodprøve for at afklare, om det er en kemoterapibivirkning eller en uskyldig anden infektion, som er skyld i forværringen. Denne blodprøve kan også tages i hjemmet og dermed spare patienterne for unødige besøg på sygehuset.
I InnoCan blev blodmåleapparatet, HemoCue, testet. I CCC ønsker vi at finde en løsning, der kan testes i større skala, og som lever op til målekvaliteten for hvide blodlegemer, til brugervenligheden, og og som enten er CE-godkendt til anvendelse i patientens eget hjem, eller som ønsker at blive det i projektperioden.
Blodprøveapparatet
Det beskrevne blodprøveapparat skal kunne måle minimum følgende værdier:
- Blodprocent
- Antal hvide blodlegemer (totale leucocyttal)
- Antal neutrophilocytter (antal stavkernede hvide blodlegemer)
- Antal blodplader (thrombocytter)
Bemærk at der testes simultant med, at produktet eventuelt CE-mærkes.
Det overordnede resultat af AP4 er bedre livskvalitet for patienter og besparelser i sundhedssektoren.
Aktiviteterne i denne arbejdspakke vil foregå sekventielt:
- I aktivitet 4.1 identificeres løsninger, der opfylder de formelle kriterier, som bliver opstillet i aktiviteten. På baggrund af den systematiske markedsscreening vil der blive udvalgt løsninger til aktivitet 4.3.
- I aktivitet 4.2. udarbejdes en sikker dataoverførsel mellem den valgte løsning og lægens eller sygehusets IT-system.
- I aktivitet 4.3 bliver løsningerne testet på sygehuset for at undersøge løsningernes anvendelighed, muligheder for dataindsamling og dataoverførsel fra apparat til hospital samt målenøjagtighed. En positiv test vil muliggøre en test af løsningen i aktivitet 4.4.
- I aktivitet 4.4 vil apparatet blive testet i patienternes eget hjem. Et succesfuldt testforløb skal efterfølgende føre til en implementering af produktet.
- I aktivitet 4.5 vil der etableres bæredygtige testsites i hhv. Danmark og Tyskland.
Arbejdspakkeleder
Søren Tvilsted er tilknyttet enheden Forskningsprojekter og Klinisk Optimering, Sjællands Universitetshospital.
Søren Tvilsted
Studiet er et samarbejde mellem:
- Forskningsprojekter og Klinisk Optimering, Sjællands Universitetshospital
- Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Sjællands Universitetshospital
- Lægehuset i Büsum