Innovation i sygeplejeuddannelsen inklusiv opgradering gennem opgaveglidning mellem læger og sygeplejersker
Projektets titel, Changing Cancer Care, lægger op til, at der bliver udviklet metoder, der gør vejen mellem behandling og plejere lettere og mere skånsom for patienten. Derudover efterspørges løsninger, der kan bevirke en effektiv deling af arbejdsopgaverne mellem de sundhedsprofessionelle.
Udvikling af den professionelle pleje og behandling gennem undervisning er en nødvendighed for at optimere innovative løsninger (nye behandlingsmetoder og teknologier) i den kliniske praksis af kræftbehandling og pleje.
Unikke kurser
Der skal udvikles unikke kurser for sygeplejersker, der gør dem i stand til at håndtere nye metoder og generere eksempler på best practice. Dette inkluderer, at der sker en ændret rollefordeling mellem læger og sygeplejersker i forbindelse med behandling af kræftpatienter.
Der skal udvikles et koncept, der udvikler kræftbehandling og pleje (i primærsektoren).
To koncepter
- Højt specialiseret behandling og pleje i den tertiære sektor (hospitaler), som udfører kræftbehandling og som kontinuerligt har brug for at udvikle og anvende de mest moderne metoder inden for kræftforskning, såsom calcium elektroporation, og en udvikling af social innovation. Dette vil foregå ved hjælp af udvikling af et uddannelsespensum omhandlende den bedste praksis, ligesom der vil blive udarbejdet et systematisk literature review, der undersøger eksisterende viden omkring ændring af arbejdsopgaver mellem læger og sygeplejersker i kræftbehandlingen. Det udviklede uddannelsespensum vil blive afprøvet i praksis i Danmark og Tyskland og efterfølgende evalueret.
- Behandling og pleje for kræftpatienter i hjemmet (primærsektoren) efter behandling på hospitalet og den tiltagende anvendelse af hjemmemonitorering ved hjælp af teknologi samt patienternes rehabilitering. Velfærdsteknologi er i stigende grad blevet introduceret som en innovation mellem den primære og sekundære sektor for at sikre patienternes behandling. Der vil blive udviklet et uddannelsespensum baseret på viden om og erfaring af anvendelse af velfærdsteknologi i primærsektoren. På baggrund af dette uddannelsespensum vil der blive afviklet et undervisningskursus for sygeplejersker i primærsektoren, som arbejder med teknologi i deres hverdag. Uddannelseskurset vil efterfølgende blive evalueret. Partnere fra WP2 og WP5 vil deltage i opsamlingen af de baggrundsdata, der skal bidrage til udvikling af uddannelsespensum.
Tysk-dansk samarbejde
Professionshøjskolen Absalon er ansvarlig og lead på Arbejdspakke 3. Absalon vil i samarbejde med deres tyske partner, Prof. Köpke fra Lübeck Universitet, arbejde på udviklingen af uddannelsescurricula og et efterfølgende kursus, som skal testes i Danmark og Tyskland.
Arbejdspakkeleder
Christina Louise Lindhardt er tilknyttet Professionshøjskolen Absalon og geriatrisk forskningsenhed på Syddansk Universitet
Christina Louise Lindhardt
Studiet er et samarbejde mellem:
- Professionshøjskolen Absalon, Center for Sygepleje
- Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Sjællands Universitetshospital
- Afdeling for Forskning og Lære i Plejesektoren på Institut for Socialmedicin og Epidemiologi, Lübeck Universitet
- Klinik for Stråleterapi, Lübeck Universitet
- Klinik for Gynækologi og Obstetrik, Lübeck Universitet