I alt ni kursister er mødt op og sidder klar i klasseværelset. De er alle sygeplejersker på forskellige hospitaler i landet og har tilmeldt sig kurset ”Patientologi med fokus på nye behandlingsformer til kræftpatienter”, som finder sted på Absalon i Næstved. Her skal de lære om blandt andet sårpleje, patienters syn på deres krop samt nye måder at behandle kræft på, såsom calciumelektroporation, som professor Julie Gehl er klar til at forklare mere om, så snart introduktionen er forbi.
Og efter at projektets koordinator, Keld Hundewadt, har forklaret, hvad Changing Cancer Care handler om, og mens smagen af den sidste slurk kaffe fra kantinen stadig kan fornemmes, starter Julie Gehl på at forklare kursisterne om calciumelektroporation. Det er en metode til behandling af kræft, som har ganske få år på bagen, og som Julie Gehl kan regnes som en af pionererne for. Det er også en af de teknikker, som sygeplejerskerne skal introduceres for.
Nakker kræftcellerne
Elektroporation er en teknik, hvor man åbner en celle ved at sætte strøm til den. På den måde kan cellen bedre optage et stof, som man filfører den, eksempelvis medicin. Det betyder, at nogle former for kemoterapi bliver op til 700 gange mere effektive, hvis man kombinerer dem med en portion strøm i kræftcellerne. Kursusdeltagerne nikker bekræftende, og selvom mange af dem til dagligt arbejder med kræftpatienter, er informationerne om elektroporation nye for dem, hvis man skal dømme ud fra antallet af spørgsmål, som Julie Gehl svarer på.
Føjer man calcium til elektroporationen får man en metode, som er yderst effektiv til at dræbe kræftceller, lyder det fra Julie Gehl.
-Kræftceller deler sig hurtigt og har ikke samme egenskaber som en normal celle – kræftceller er mere sårbare. Calciumelektroporation nakker kræftcellerne på stedet ved at trække al energien ud af dem, forklarer hun.
Faktisk er behandlingen så effektiv, at den stille nye og store krav til at pleje de sår, som de døde kræfttumorer efterlader i huden, når de forsvinder.
-Mange patienter forventer, at vi som kræftlæger kommer med en tryllestav og fjerner kræften. Det kan vi også nogle gange, men ikke altid. Det kommer an på, hvor kræftknuden sidder, siger Julie Gehl og bakker udsagnet op med billeder af opererede tumorer.
Fremtiden er åben
Elektroporation med kalk er stadig så ny en behandling, at Julie Gehl ikke med sikkerhed kan sige, hvordan fremtiden kommer til at forme sig for metoden. Hun peger eksempelvis på, at det kan være en god behandling for patienter, der bor i fattige lande, hvor der ikke er penge til dyre behandlinger med kemoterapi, for kalk koster ikke meget.
Og den tanke passer godt med bagtanken bag kurset, forklarer Christina Louise Lindhardt ph.d. og projektleder ved Absalon, som er ansvarlig for kurset.
-Det curriculum, vi har udviklet til dette kursus, skal også kunne bruges på andre uddannelsesinstitutioner og i andre lande. Så en fransk sygeplejerske skal også være i stand til at arbejde med elektroporation, hvis kurset udbydes eksempelvis i Frankrig, siger hun.
Ændring af sygeplejerskernes rolle
Foredraget om elektroporation er slut, og sygeplejerskerne på kurset inddrages i undervisningen. Temaet er, hvordan sygeplejefaget kommer til at forme sig for fremtiden, og ordet er frit. Julie Gehl skriver alle tankerne op på et stort ark, og de inkluderer, at mere pleje kommer hjem til patienten, at patienter skal have mere undervisning i forbindelse med pleje i hjemmet og at flere kommer til at overleve kræft.
En konklusion ud fra denne times diskussion er, at sygeplejerskernes rolle kommer til at blive meget større indenfor de næste fem år, og Julie Gehl giver et råd med til dem.
-Det er vigtigt at prioritere, ellers klarer man det ikke, og nogle gange er det tid sammen med patienten, der er vigtig, og andre gange er det implementeringen af et nyt, stort system, man skal prioritere. Man skal også passe på sig selv, det er meget centralt. Det er også noget, man selv kan styre i modsætning til mange andre ting, som andre bestemmer. Prioritering bliver en overlevelsesevne for sygeplejersker, lyder det sidste råd inden frokost.
Helle Rasmussen er sygeplejerske og Cand Cur på OUH og har arbejdet med kræft i otte år.
-Jeg synes, kurset lyder spændende fordi det giver muligheder på rigtig mange områder. Især med at lade patienter tage blodprøver derhjemme, men også de nye behandlingsmetoder, som man måske også kan bruge i kommunalt regi, siger hun.
Kurset er en del af Changing Cancer Care projektet, og det er Christina Louise Lindhardt, som er ansvarlig for det.
Kurset er en prototype, hvor curriculum er nyt og derfor skal testes.
Julie Gehl forklarer, hvad calciumelektroporation er.