I arbejdspakke 6 i Changing Cancer Care blev der lavet et studie af kræftpatienters opfattelse af brugen af telefonkonsultationer under COVID-19 pandemiens første bølge. I stedet for at møde op på kræftafdelingen på hospitalet, blev patienterne ringet op og talte i telefonen med lægen når det drejede sig eksempelvis om opfølgningssamtaler eller konsultationer. Studiet blev gennemført af Ph.d.-studerende Eva Kjeldsted under ledelse af Susanne Oksbjerg Dalton, professor og leder af Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (COMPAS) ved Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder i Sjællands Universitetshospital i Næstved. Derudover blev der samarbejdet med Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter som er partner i Changing Cancer Care.
Mere end 1.100 kræftpatienter deltog i spørgeskemaundersøgelsen som viser, at patienterne generelt var tilfredse med deres forløb under pandemien og med omstilling til telefonkonsultationer.
Susanne Dalton konkluderer at ”ca. 2/3 af patienterne havde en positiv oplevelse med telefonkonsultationer. Men samtidig viser undersøgelsen, at en mindre gruppe af patienter med angst-symptomer eller lave sundhedskompetencer føler sig mindre trygge ved at skulle have konsultation over telefonen. Det er den gruppe af patienter, som vi i forvejen ved har de færreste ressourcer, og man skal derfor passe på at en øget brug af telefonkonsultationer – også efter Covid-19 pandemien – ikke kommer til at bidrage til en større ulighed i kræft”.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift og fik stor opmærksomhed i medierne hvor bl.a. JyllandsPosten skrev om resultaterne. Links til de forskellige artikler findes her: