Målet med arbejdspakke 5 er at udvikle innovative strategier indenfor kræftbehandling, som kan øge overlevelsen hos kræftpatienter og bidrage til øget velfærd hos patienter med kræft, såvel som reducere omkostninger til kræftbehandlinger.
Tre studier
Arbejdspakke 5 omfatter tre kliniske studier med følgende mål:
- Forbedret diagnostik ved hjælp af DNA-undersøgelser på blodprøver (såkaldt liquid biopsy)
- En ny, hurtig og effektiv behandling for metastaser i huden (Calcium elektroporation)
- Forbedret strålebehandling ved en særlig komplikation til kræftsygdomme, hvor rygmarven kommer under pres, med henblik på at mindske symptomer for denne frygtede komplikation.
Samtlige tre studier er solidt forankrede i både danske og tyske institutioner, og dette giver et særdeles dynamisk og indholdsrigt samarbejde over grænsen.
Netværk for klinisk kræftforskning udvides
Disse tre studier er dynamiske grundpiller i samarbejde på tværs af grænser. Der dannes netværk på tværs af grænser og fag med henblik på at udvikle cancerbehandling, der forbedrer patienternes almentilstand og mindsker de enorme udgifter, der belaster cancerbehandling i begge lande. Netværket udvider det i Kræftforskning Femern Bælt og Innocan initierede kræftnetværk med nye kliniske partnere. Yderligere udvides netværket på tværs af fagkompetencer gennem samarbejde i arbejdspakke 3 med nye partnere indenfor sygeplejeudvikling og i arbejdspakke 6 med etik i kræftbehandling.
Produktudvikling
Vi forventer at udvikle nye, forbedrede elektroder til calcium elektroporation i AP5, idet de der bruges i dag lader noget tilbage at ønske med hensyn til brugervenlighed og effektivitet. Partner 01, Sjællands Universitetshospital (SUH), står for design og forarbejde for patentering i samarbejde med partner 02, Forskningsprojekter og Klinisk Optimering, og for at undersøge muligheden for kommercialisering sammen med virksomheder på begge sider af grænsen.
Nye serviceydelser
Udvikling af tre nye kræftdiagnose- og behandlingsmetoder i arbejdspakke 5 vil give sygehusene i programregionen forbedrede og nye muligheder for at diagnosticere og behandle kræftpatienter skånsommere og mere målrettet.
Procesinnovation
I et netværk på tværs af grænser og fag i samarbejde med arbejdspakke 3 vil alle medlemmer af arbejdspakke 5 arbejde sammen med konsortie-partnere fra andre arbejdsgrupper om at etablere kurser i behandling, især elektroporationsbaseret behandling, indeholdende en opgaveglidning fra læger til sygeplejersker.
Studie 5.1: Liquid biopsy
Måling af cirkulerende tumor-dna giver en yderst innovativ mulighed for både at diagnosticere selve canceren og også at undersøge, om der er resistens over for behandlingen på et tidligt stadie. Det kræver præcise blodprøver sammen med CT-scanninger af patienten og tumorbiopsier, i dette tilfælde fra lungerne. Analyse af prøverne kræver topmoderne teknologi til DNA-undersøgelse, samt kendskab til bioinformatik for at kunne håndtere de store mængder data, der fremkommer af analyserne.
I den første studie vil partner 01 (SUH) definere patientprotokollen til analyser af lungecancerpatientens kliniske forløb og tage sekventielle blodprøver, CT-scanninger og tumor-biopsier i løbet af behandlingen. Alle præliminære analyser vil blive udført på SUH, men prøverne vil også blive sendt til Institut for Klinisk Molekylærbiologi (IKMB) (partner 11), som har stor ekspertise inden for molekylærbiologi ligesom IKMB også vil assistere med bioinformatik, dvs. tolkning af store og komplekse datasæt.
Gruppe 5.1 vil mødes jævnligt for at diskutere resultaterne og planlægge fælles publikation, samt hvordan data kan overføres til klinisk praksis både mht. til klinisk relevans og planer for praktisk rutinetest af identificerede mål (ny serviceydelse i form af en ny diagnosemetode).
Studie 5.2: Calcium elektroporation
Calcium elektroporation er en yderst innovativ ny behandling til patienter med metastaser i huden. Behandlingen bliver givet som en enkelt behandling til det ramte område, hvorefter patienten bliver fulgt og det behandlede område tjekket med en biopsi. I dette studie vil en fælles klinisk protokol blive udarbejdet med deltagelse af partner 01 (SUH), partner 05 (Vejle Hospital) og partner 08 (Lübeck Universitet, Klinik for Gynækologi). Det er alle kliniske centre, og hvert center vil behandle ti patienter. Målet er både at publicere et større studie om calcium elektroporation og at opnå erfaring og faciliteter til at kunne udføre calcium elektroporation på disse tre centre samt at kunne fortsætte samarbejdet på andre protokoller i fremtiden.
Gruppe 5.2 vil mødes jævnligt og resultaterne vil kunne føre til faste procedurer således at calcium elektroporation kan bruges til en større patientgruppe (ny serviceydelse i form af en ny behandling).
Studie 5.3: Forbedret protokol til stråleterapi
I denne gruppe vil to af de førende centre for stråleterapi i henholdsvis Tyskland og Danmark arbejde sammen om at udføre kliniske forsøg, der kan forbedre strålebehandling af rygmarvskompression, en frygtet komplikation til cancer, der kan føre til invaliditet hos de berørte patienter. Her vil partner 07 (Lübeck) være ansvarlig for at skrive og igangsætte protokollen, og begge centre vil inkludere patienter for at nå et fælles mål om at inkludere over 70 patienter.
Også gruppe 5.3 vil mødes jævnligt og kan arbejde på at ændre anbefalingerne for strålebehandling for denne patientgruppe, afhængig af resultaterne (ny serviceydelse i form af en forbedret stråleterapimetode).
Arbejdspakkeleder
Julie Gehl er tilknyttet Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Sjællands Universitetshospital.
Julie Gehl
Studiet er et samarbejde mellem:
- Klinisk Onkologisk Afdeling og Palliative Enheder, Sjællands Universitetshospital
- Forskningsprojekter og Klinisk Optimering, Sjællands Universitetshospital
- Klinik for Stråleterapi, Lübeck Universitet
- Klinik for Gynækologi og Obstetrik, Lübeck Universitet
- Odense Universitetshospital, Onkologisk Afdeling
- Vejle Hospital
- Institut for Klinisk Molekylærbiologi, Universitetsklinik Slesvig-Holsten